Dúha Stará Ľubovňa

Dúhový rok 2023 sa začal pokrstením „ZBORNÍKA“

čerešňovou halúzkou a vodou zo studienky…

/vyhlasovateľ a garant Ministerstvo školstva, vedy , výskumu a športu SR/

Keď v Starej Ľubovni kvitnú čerešne, je čas krstiť ďalší zborník. Tak sa udialo aj 5. mája tohto roku a naše Švermovčatá v sprievode p. uč. Onderišinovej boli priamo v „krstiteľnici“ 27. ročníka celoslovenskej literárnej a výtvarnej tvorby Dúha Stará Ľubovňa.

Začiatočníci i skúsenejšie autorky z našej Švermovky nám všetkým opäť raz ukázali, ako vedia tvoriť a aké cenné ocenenia si do Humenného doviezli. 27. ročník priniesol nebývalé množstvo prác, rukami odbornej poroty prešlo 4848 výtvarných artefaktov a literárnych prác žiakov z viac ako 500 škôl celého Slovenska.

3x mimoriadne ocenenie si vypísali:

Bianka Porvažníková, žiačka 4.B Cenu predsedu Prešovského samosprávneho kraja

Tadeáš Gajdula, žiak 7.B –  Cenu primátora Starej Ľubovne

Radovan Voloch, žiak 5.B – Cenu Ľubovnianskej knižnice

Tvorivé dievčence zase potešili v silnej konkurencii starších žiakov tentoraz najmä západného Slovenska a získali 3x čestné ocenenia:

Niekoľkonásobná laureátka Evka Onderišinová, žiačka 8.C – za poéziu.

Emka Marinčáková zo 7.A a Lenka Sopková zo 6.A, obe za prózu.

A čo na to porota? Podľa slov predsedu poroty, doc. PhDr. Petra Karpinského, PhD. /vedúceho Katedry SJ FF PU v Prešove/: „Bolo to napokon zaujímavé čítanie. Králi a kráľovné k nám totiž neprišli na návštevu len z dejín a rozprávok, súťažiaci označili za kráľovnú domácnosti svoju mamku /Evka/, spomenuli si, že aj včely majú kráľovnú / Tadeáš/, prípadne kráľ s kráľovnou môžu byť i šachovými figúrkami /Radovan/…“

A vraj, ak by všetky súťažné texty poskladali vedľa seba, určite by z nich vznikla dúha, ktorej farby by predstavovali originálne nápady, zážitky, rýmy, motívy… Na takúto dúhu by bola radosť pozerať sa…

V dúhovom meste sme prežili aj jeden krásny slnečný májový deň plný zážitkov, spoznávania dejín a pamiatok staroľubovnianskeho hradu. Navyše sme priniesli ocenenia pre najvýchodnejší kút nášho Slovenska, mesto Humenné, ktoré sme ako jediní dôstojne zastupovali. Veríme, že svoje nadanie budú naše ŠVERMOVČATÁ rozvíjať aj počas nasledujúceho školského roka a zostanú verní  poetickej umeleckej múze. Ďakujeme.

Ďalšie články
Fotogaléria