Deň ľud. rozprávky

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a siedmimi dolinami, bolo raz jedno kráľovstvo. Narodil sa tam malý princ, ktorému dali sudičky do vienka veľký talent. Z malého princa vyrástol švárny mládenec. Krížom-krážom putoval po celom kráľovstve a napĺňal jeho pokladnice pokladmi nevyčísliteľnej hodnoty. Mýlili by ste sa, ak by ste si mysleli, že kráľovskú pokladnicu naplnil zlatom a šperkami. On totiž  zbieral rozprávky, povesti, obyčaje a zvyky zo všetkých kútov krajiny. Nakoniec sa stal kráľom rozprávok.  Poznáte ho?

Áno, správne, reč je o Pavlovi Dobšinskom, našom známom zberateľovi slovenských rozprávok. Pri príležitosti výročia jeho narodenia oslavujeme Deň ľudovej rozprávky. 16. marec sa tak stal neoficiálnym sviatkom rozprávky.

Švermováci nezabudli ani tento rok, oprášili rozprávky známe aj menej známe. Rozprávkovým popoludním plným  zábavy, tvorivosti a spoločných chvíľ strávených pri čítaní oslávili už 196. výročie narodenia Pavla Dobšinského.

Žiaci 5., 6. a 7. ročníka sa hrdinsky popasovali s rozprávkovými úlohami, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky SJL. Riešili kvíz o Pavlovi Dobšinskom, rozprávkové tajničky, ktoré ukrývali poklady slovenskej literatúry, dopĺňali názvy rozprávok a rozprávkových postáv, skladali skladačky z ilustrácií obľúbených ľudových rozprávok.

Aj naša rozprávková súťaž sa skončila šťastne. Nikto neodišiel s dlhým nosom. Všetci súťažiaci si odniesli pekné vecné ceny a prečítali si zopár  nepoznaných rozprávok.

Najšikovnejšími rozprávkarmi sa tento rok stali:

5. ročník

1. miesto – 5. C

2. miesto – 5. B

3. miesto – 5. A

4. miesto – 5. D

.

6. ročník

1. miesto – 6. B

2. miesto – 6. C

3. miesto – 6. A

.

7. ročník

1. miesto – 7. A

2. miesto – 7. B

3. miesto – 7. C

4. miesto – 7. D

.

A zazvonil zvonec a rozprávkovému popoludniu bol koniec. Ale ľudovým rozprávkam ešte neodzvonilo a ani nikdy neodzvoní. Budú aktuálne v každej dobe. Sú totiž studnicou ľudovej múdrosti a túžby po dobre a spravodlivosti.

Našim milým čitateľom srdečne blahoželáme a želáme nekonečnú radosť z objavovania rozprávkového sveta.

Čítajte, čítajte, čítajte! Nenechajte vzácne knižné poklady zapadať prachom vo vašich knižniciach.

Dočítania!

Ďalšie články
Fotogaléria